beeldend werk
kunstuitleen

illustratie en ontwerp

over mijn kunst
activiteiten
contact

welkomstpagina

A4kunst
Mijn kunst laat zich moeilijk in een enkele zin kenschetsen.
Een overkoepelend kenmerk is de enorme veelzijdigheid, niet alleen in materiaalkeuze, maar ook in thematiek en beeldtaal. Ik werk met acryl, pastelkrijt, olieverf, inkt, collagetechnieken, potlood en gouache. Als drager gebruik ik o.a. papier, doek en papierpulp.
Veel van het werk laat zich in eerste instantie beschouwen als realistisch, maar heel vaak is er een dubbele bodem, waardoor er in het werk een poŽtische lading zichtbaar wordt onder het overigens vaak met veel oog voor detail weergegeven beeld. Het is deze poŽzie waar ik altijd naar op zoek ben. Het is geen vrolijke poŽzie. Als er bij de kijker een glimlach wordt opgewekt, is dat door de ironie die de kijker een blik gunt in de eigen ziel. Soms wordt het werk verontrustend genoemd, maar even vaak kan men vertederd raken of ontroerd door schoonheid of kwetsbaarheid. Het moge duidelijk zijn: geen werk waar men zonder commentaar aan voorbijgaat.

Na mijn studie aan de Stichting Opleiding Leraren in Utrecht (1980) heb ik eerst een aantal jaren in het onderwijs gewerkt als docent tekenen.
Van jongs af had ik de wens kunstenaar te willen zijn. In de jaren 70 ontdekte ik de vrijheid van het werken volgens de beginselen van de COBRA-beweging. Na mijn opleiding ontwikkelde ik langzaamaan een eigen stijl en vanaf 1990 heb ik mijn kunstenaarsschap geprofessionaliseerd en exposeer ik regelmatig in het hele land.
Aanvankelijk werkte ik vooral met pastelkrijt. Op mijn tekeningen figureerde de mens altijd in een voortdurende, maar altijd falende poging tot communicatie. In de loop der tijd verruilde ik steeds vaker het pastelkrijtje voor het penseel en tegenwoordig voel ik me vooral schilder. De mens is meer en meer op de achtergrond geraakt. Kleur en vorm strijden steeds meer met 'het verhaal'. Hoewel het werk hierdoor toegankelijker is geworden, blijft het bovenstaande onverminderd van kracht.

Ter gelegenheid van mijn expositie bij Genootschap Kunstliefde in maart 2007 heeft Nel Pak mij geinterviewd. Dit interview kunt u hier lezen.